Odjel za informacijske znanosti

PODNE MANJE KVARAT

utorkom o otvorenoj znanosti

Poštovane kolegice i kolege, 

Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru pokreće seriju kratkih online predavanja na temu otvorene znanosti i znanstvene komunikacije koja će se održavati svaki drugi utorak (uz iznimku u veljači kada se susreti održavaju uzastopno) od veljače do lipnja 2021. godine putem Zoom aplikacije.

Predavanja su namijenjena studentima, znanstvenicima, nastavnicima, urednicima, recenzentima, knjižničarima i svima onima koji promišljaju boljoj, suvremenijoj i transparentnijoj znanstvenoj komunikaciji u svojim okruženjima.

Za sve vas koji se iz bilo kojeg razloga nećete moći spojiti putem Zooma, sva predavanja će se istovremeno prikazivati na našem YouTube kanalu, gdje također možete postaviti svoja pitanja. Aktivnosti vezane uz "Podne manje kvarat" možete pratiti i na našem Facebook  profilu.

Vidimo se u utorak 16. veljače 2021. u podne manje kvarat na Zoomu! Poveznicu slobodno proslijedite unutar svojih mreža.

U nastavku poruke možete pogledati program za veljaču.

U ime organizatora, srdačno vas pozdravljam,

Drahomira Cupar

Organizator: Odjel za informacijske znanosti, Sveučilište u Zadru

 

KADA: svaki drugi utorak u 11:45 - 12.30 razgovaramo o aktualnim temama znanstvene komunikacije

KOLIKO DUGO: 45 min

GDJE: online putem aplikacije Zoom 

https://zoom.us/j/93189577325?pwd=REhIb1RZVlJ6N2gwaE5nM09IRUZvdz09 

Meeting ID: 931 8957 7325
Passcode: 496994

 

PROGRAM ZA VELJAČU 2021.

16.02.2021.

Bojan Macan i Jadranka Stojanovski. 

Kako otvorenost pridonosi znanosti? Sve što ste htjeli pitati o otvorenoj znanosti, a niste imali priliku

23.02.2021. 

Bojan Macan i Iva Melinščak Zlodi.

Smijem li i zašto je dobro pohraniti svoj rad u repozitorij?? Autorsko-pravna pitanja i otvorena znanost

O predavačima

Bojan Macan voditelj je Centra za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković. Diplomirao je hrvatski jezik i književnost te informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 2015. godine stekao i doktorat znanosti iz znanstvenog polja informacijskih i komunikacijskih znanosti. Autor je 20-ak znanstvenih i stručnih radova u inozemnim i domaćim publikacijama te je aktivno sudjelovao na brojnim inozemnim i domaćim skupovima. Surađivao je i surađuje na nekoliko međunarodnih projekata vezanih prvenstveno uz tematiku otvorene znanosti i otvorenog pristupa znanstvenim informacijama, kao i u nacionalnim inicijativama/projektima izgradnje informacijske infrastrukture za otvorenu znanost kao što su Hrvatska znanstvena bibliografija – CROSBI, Baza podataka projektnih aktivnosti u znanosti i visokom obrazovanju Republike Hrvatske, - POIROT, Baze podataka instrumenata za znanstvena istraživanja – Šestar, Digitalni akademski arhivi I repozitoriji – DABAR i dr. Njegovo je područje rada vezano uz znanstveno izdavaštvo, otvorenu znanost I otvoreni pristup znanstvenim informacijama, informacijsku arhitekturu i razvoj informacijskih sustava, vrednovanje u znanosti, bibliometriju i dr.

Iva Melinščak Zlodi zaposlena je u Knjižnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U Knjižnici radi na poslovima vezanim uz digitalne izvore i edukaciju korisnika, institucijski repozitorij, potporu izdavačkoj djelatnosti ustanove, izvještavanje o znanstvenoj produktivnosti i bibliometrijskim pokazateljima. Sudjelovala je u pokretanju repozitorija ustanove i institucijske platforme za knjige u otvorenom pristupu FF Open Press. Na FFZG-u je kontakt osoba za DARIAH (the Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities) i OPERAS te sudjeluje u aktivnostima tih europskih konzorcija. Sudjelovala je u pokretanju dviju važnih komponenti hrvatske infrastrukture za otvorenu znanost: Portala Hrčak i sustava digitalnih repozitorija DABAR. Članica je upravnog odbora Hrvatske udruge za znanstvenu komunikaciju ZNAK i koordinacijskog odbora sustava DABAR. Od 2021. postaje članicom upravnog odbora organizacije SPARC Europe. Sudjeluje u aktivnostima na međunarodnim projektima OPERAS-P i TRIPLE. Područja  stručnog i znanstvenog interesa joj obuhvaćaju: otvoreni pristup i otvorenu znanost (naročito u društvenim i humanističkim znanostima), repozitorije, bibliometriju u humanističkim i društvenim znanostima, autorsko pravo i nakladništvo. Diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a trenutno je polaznica doktorskog studija Informacijskih i komunikacijskih znanosti na istom fakultetu.

Jadranka Stojanovski umirovljena je izvanredna profesorica na Sveučilištu u Zadru i knjižničarka na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Pokrenula je izgradnju otvorene informacijske infrastrukture u RH: Hrvatsku znanstvenu bibliografiju CROSBI, Tko je tko u znanosti u Hrvatskoj i ŠESTAR - repozitorij znanstvene opreme. Od početaka je uključena u izgradnju i razvoj HRČAK repozitorija hrvatskih časopisa u otvorenom pristupu i nacionalne infrastrukture za institucijske repozitorije DABAR. Sudjeluje u više međunarodnih projekata koji se bave različitim aspektima otvorene znanstvene komunikacije, uključujući NI4OS Europe, OPERAS-P, TRIPLE, OpenAIRE, PEERE, ENRESSH i dr. Hrvatska je predstavnica u ekspertnoj skupini Europske komisije nacionalnih referentnih osoba za otvoreni pristup znanstvenim informacijama i ERAC SWG OSI. Članica je Vijeća Europskog udruženja znanstvenih urednika (EASE) i Upravnog odbora Open Science MOOC. Zajedno s kolegama na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru pokrenula je znanstvenu konferenciju PUBMET koja će se ove godine održati osmi put.

                               

Odjel za informacijske znanosti

Sveučilište u Zadru