Odjel za informacijske znanosti

Prosinačke priče Odjela za informacijske znanosti - srijeda 8. prosinca

 

U srijedu, 8.12., Odjel za informacijske znanosti organizira događaj “Prosinačke priče” koji će se odvijati hibridno, putem Zooma i u učionici 119 na Novom Kampusu (Ul. Franje Tuđmana 24i). U 10:00h započet će predstavljanje studentskih aktivnosti i projekata. Predstaviti će se edukacijski program "Postani praktičar_ka socijalnih inovacija", aplikacija "Mitska bića - digitalna priča", Topoteka - arhiv studentskog života Sveučilišta u Zadru i IZy blog - blog studenata informacijskih znanosti.

U 13:00 h doc. dr. sc. Vlatka Lemić otvara i predstavlja izložbu “Priče iz arhiva” u zgradi Novog kampusa Sveučilišta u Zadru, Ulica dr. Franje Tuđmana 24i. Otvorenje se može pratiti preko FB stranica Odjela za informacijske znanosti.

 

ZOOM (predstavljanje studentskih aktivnosti i projekata), 10:00h-11:00h: https://us06web.zoom.us/j/82084776622

ZOOM za predstavljanje priručnika, 13:30h-14:00h: https://us06web.zoom.us/j/82270595592

 

DETALJNIJE O PROGRAMU:

10:00 - 11:00 - predstavljanje studentskih aktivnosti i projekata

 

Natali Ribarić; Elena Sovar: IZy blog - blog studenata informacijskih znanosti

Krilatica #ostanidoma pobudila je kreativnost profesora i asistenata na Odjelu koji su činjenicu da za vrijeme pandemije mnogo više ljudi svoje vrijeme provodi na društvenim mrežama pokušali iskoristiti u svrhe praktičnog rada studenata. I mimo pandemije informacijske ustanove svoje poslovanje i aktivnosti provode u online okruženju stoga se stvaranje IZy bloga otvorilo kao sjajno rješenje koje će studentima pružiti iskustvo kreiranja sadržaja za korisnike, promišljanje o strukturi i planovima realizacije, podjeli poslova, promidžbi i timskom radu. Projekt su realizirali studenti 1. godine diplomskog studija.

Mia Salopek: Edukacijski program "Postani praktičar_ka socijalnih inovacija"

Studentica redovnog diplomskog studija, Mia Salopek, početkom ove godine završila je program naziva “Praktičar socijalnih inovacija” koji je namijenjen mladima između 21 i 30 godine. Cilj ovog programa je ponuditi osnovna znanja, vještine i stavove koji će humanistima i društvenjacima omogućiti da dizajniraju, razviju i implementiraju socijalne inovacije u svoje okruženje. Mia će prenijeti svoje iskustvo i predstaviti socijalnu inovaciju koju je osmislila unutar programa.

Danijela Petrić: Aplikacija "Mitska bića - digitalna priča"

Studentica izvanrednog diplomskog studija Informacijske znanosti, Danijela Petrić, predstaviti će aplikaciju „Mitska bića – digitalna priča“ -  edukativnu, animiranu i interaktivnu slikovnicu  za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Aplikacija sadrži 8 uzbudljivih epizoda u kojima se pojavljuju stvorenja i likovi iz narodnih predaja, mitova i legendi vezanih uz rijeku Dravu, podravski i prigorski zavičaj. Slikovnice su napisala i ilustrirala djeca u radionicama programa „Princeza na kraju svijeta“ pod vodstvom književnice Ivane Kranželić. Projekt je u sklopu programa „Godina čitanja 2021.“ ostvarila Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice. Medijski pokrovitelj je Radio Drava.

doc. dr. sc. Drahomira Cupar; doc. dr. sc. Danijela Birt Katić : Topoteka - Arhiv studentskog života Sveučilišta u Zadru

Projekt „Arhiviranje studentskog života studenata Sveučilišta u Zadru“ pokrenuli su Odjel za informacijske znanosti i Odjel za etnologiju i antropologiju. Cilj je u digitalnom arhivu Topoteka okupiti one sadržaje koji ilustriraju različite oblike akademskog i društvenog života studenata, odnosno različite znanstvene, društvene, kulturne, sportske i druge aktivnosti naših studenata, kao i dokumente vezani uz formalne i neformalne oblike studentskih aktivnosti.

Kao platforma za izradu digitalnog arhiva koristit će se digitalni arhiv Topoteka. Riječ je o platformi koja je razvijena unutar međunarodnog arhivističkog konzorcija ICARUS, a koristi se za izradu suradničkih društvenih online arhiva raznih zajednica u 15 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku.

 

13:00- 14:00 - otvaranje i predstavljanje izložbe "Priče iz arhiva"

 

13:00 - 13:30 - doc. dr. sc. Vlatka Lemić - predstavljanje izložbe "Priče iz arhiva"

ICARUS Hrvatska partner je na projektu Kreativne Europe CREARCH: CReative European ARCHives as innovative cultural hubs, koji je  posvećenom razvoju nove publike i kreativnoj interpretaciji arhivskih izvora. U projektu sudjeluju i nastavnici Odjela za informacijske znanosti. 

U sklopu projekta organizirana je izložba pod nazivom “Priče iz arhiva” koja će biti predstavljena 8.12.2021. u 13.00 u zgradi Novog kampusa Sveučilištu u Zadru, Ulica dr. Franje Tuđmana 24i. Otvorenje se može pratiti preko FB stranica Odjela za informacijske znanosti.

Suorganizatori predstavljanja izložbe su ICARUS-HR i Odjel za informacijske znanosti, a izložbu će predstaviti doc. dr. sc. Vlatka Lemić. 

Platforma „Priče iz arhiva“ okuplja različita događanja i programe vezane uz digitalno pripovijedanje. Središnja ideja ove aktivnosti je bila pokrenuti prikupljanje arhivskih zapisa s neobičnim pričama, životnim putevima i jedinstvenim sadržajima koji će se kroz različite formate i medije predstaviti javnosti. Virtualna izložba u dvije je godine okupila više od 50 priča koje su dostupne na mrežnoj stranici ICARUS Hrvatska, a dio prikupljenih priča predstavljen je i na plakatima. Putujuća izložba plakata  posvećena je arhivskim pričama i arhivistima koji su svojim pripovijedanjem oživjeli zapise iz svojih spremišta s ciljem poticanja novih priča.

 

Priče predstavljene na plakatima: 

Priče predstavljene na plakatima: 

 1. Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu - Privatna slikarska škola

 2. Arhiv HNK „Ivan pl. Zajc“ Rijeka -  Osnivanje Narodnog kazališta Rijeka

 3. Arhiv za likovne umjetnosti HAZU - Zlatarevo zlato

 4. Državni arhiv u Bjelovaru - Povjerljivi spisi o školskom zemljištu i orguljašiji

 5. Državni arhiv u Dubrovniku – ASC Korčula-Lastovo - Dva lica jedne plime

 6. Državni arhiv u Dubrovniku – ASC Metković-Opuzen-Ploče - Veliki plavi u našem gradu

 7. Državni arhiv u Pazinu - Zapisnik o nesretnom slučaju: ubistvo sluge grofova Battiala

 8. Državni arhiv u Splitu - Ivan Kovačić, spli'ski poštjer i kroničar

 9. Državni arhiv u Vukovaru - Ulicama moga grada

 10. Franjevački samostan sv. Filipa i Jakova u Vukovaru - Arhivski izvori o značenju Oltara Gospe Žalosne

 11. Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu - Listići tombole

 12. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Izgradnja veterinarskog fakulteta u Zagrebu

 13. Zagrebačko kazalište mladih - Veliki svijet malog hampera

 14. Topoteka Prelog – Preločke vulice

 

13:30 - 14:00 - dr. sc. Vlatka Lemić - predstavljanje priručnika objavljenih u sklopu projekta CREARCH:

 •  "Razvoj publike - priručnik za edukaciju arhivista i baštinskih stručnjaka" 

 • “Razvoj publike - Digitalni alati i komunikacijske prakse u baštinskim ustanovama”