Odjel za informacijske znanosti

Međunarodna konferencija Libraries In the Digital Age (LIDA), 19. - 22. travnja 2021. online

Ovaj se tjedan, od 19. do 22. 4. 2021. održava međunarodna konferencija Libraries In the Digital Age (LIDA), koju od 2000. godine zajednički organiziraju Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek, i Rutgers Sveučilište iz SAD-a. Konferencija okuplja znanstvenike, praktičare i studente koji se bave izazovima koje digitalna paradigma donosi knjižnicama i društvu općenito, i do sada su na njoj gostovali najznačajniji i najcitiraniji znanstvenici iz ovog područja iz cijelog svijeta. Specifičnost je LIDA-e što poseban nagalsak stavlja na studente, posebno one na doktorskoj razini, i njihovo aktivno uključivanje.

Ovogodišnja je tema skupa: "Reshaping Identity in The Digital Age: People, Libraries, Data, Technology & Ethics". Na ovogodišnjoj se konferenciji obilježava 20. obljetnica konferencije, nažalost u virtualnom formatu, pri čemu će se posebna priznanja i zahvala uputiti utemeljiteljima LIDA-e: profesoru Tefku Saracevicu (SAD) i prof. dr. sc. Tatjani Aparac-Jelušić (Hrvatska).

Pozvani su predavači Nick Belkin (SAD), Diane Rasmussen Penningtom (UK) i Milijana Mičunović (FFOS).

Pokrovitelji su konferencije Hrvatsko knjižničarsko društvo (HKD) i Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo (HIDD).

Radovi sa skupa bit će objavljeni u međunarodnom znanstvenom časopisu Education for Information.

Na skupu sudjeluje oko 100 sudionika, iz 19 zemalja, od toga 20 doktorskih studenata.
Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici konferencije: http://lida.ffos.hr/