Odjel za informacijske znanosti

Studenti Odjela na međunarodnoj konferenciji BOBCATSSS 2019, Osijek

Studenti Odjela na međunarodnoj konferenciji BOBCATSSS 2019, Osijek

 

Studenti Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru na međunarodnoj konferenciji BOBCATSSS 2019, 22. – 24. siječnja 2019., Osijek, Hrvatska

Izvještaj sastavile: Valentina Pjanić i Ivana Čarija, 3. godina preddiplomskog studija, Odjel za informacijske znanosti

Bobcatsss je godišnji simpozij koji se održava na temu knjižničarstva i informacijskih znanosti. To je simpozij koji izuzev stručnjaka informacijskog i knjižničarskog područja uključuje i sam rad studenata i profesora s tog područja. Sa svojim je održavanjem započeo davne 1993. godine i od tada se svake godine održava u drugoj zemlji. Godine 2019. održao se 27. simpozij, u Osijeku u periodu od 22. do 24. siječnja. Simpozij je održan pod temom:  „Information and technology transforming lives: connection, interaction, innovation“. Na simpoziju je devet studenata Odjela za informacijske znanosti u Zadru sudjelovalo s tri postera i tri predavanja. Prvi poster pod imenom „Morepress – Students' experience with digitization of academic journals“ čiji su autori: Dario Belcar, Ella Crnić, Tina Ćosić, Marin Đaković, Valentina Pjanić, Josip Šprljan i Nikolina Peša Pavlović, nastao je na temelju iskustva obavljene studentske prakse i opisuje iskustvo studenata na takvom projektu. Drugi poster „Social media: reality or virtual world“ čiji su autori: Marta Cota, Nina Kvesić i Drahomira Cupar opisuje predstavljanje ljudi u virtualnom i stvarnom životu. Treći poster pod imenom „Collaboration between libraries and institutions for socially vulnerable people“ izradile su Laura Vukas, Ivana Čarija i Drahomira Cupar i njegov je cilj istražiti i predstaviti kako, koliko i na koji način surađuju Knjižnice grada Zagreba s institucijama za socijalno  ugrožene ljude.

Predavanje Lucije Žilić s temom „Digital skills of young people and active participation in society“ je izlaganje nastalo na temelju obranjenog diplomskog rada na Odjelu za informacijske znanosti pod mentorstvom Drahomira Cupar. Svrha rada je bila prikazati i analizirati rezultate samoprocjene digitalnih vještine hrvatskih srednjoškolaca s područja Zadarske županije. Drugo izlaganje je nastalo na temelju obranjenog završnog rada Nikoline Duvnjak pod nazivom „Emotional design in mobile fitness applications“ čiji su mentori bili Josipa Bašić i Franjo Pehar. Tema rada je prikaz utjecaja emocionalnog dizajna u kontekstu fitness aplikacija. Treće izlaganje na temu „Research projects: digitization of writer's legacy“ predstavile su Nina Klarin, Marta Valovičić i Nevenka Kalebić, a govori o analizi mrežne stranica digitalizirane književne ostavštine na uzorku od četiri projekta (dva hrvatska i dva strana) te je cilj bio utvrditi koliko su sučelja prilagođena potrebama korisnika.

Na simpoziju su održana i tri pozvana izlaganja, a to su Koraljka Golub s temom postupka transformacije jednog sveučilišta u iSchool. Naziv izlaganja je bio „From the Library and information science department to the University-wide transdisciplinary iSchool: a model of Linnaeus University“. Pozvano izlaganje je održao i Frank Huysmans s predavanjem na temu javnih knjižnica i njihove uloge u budućnosti pod nazivom „Creating public libraries for the future: how comparing library systems can help“. Također, pozvano izlaganje je održala Miljana Mičunović s naslovom „New industrial revolution, emerging technologies and information institutions: is there a roadmap to the future?“. Među brojnim zanimljivim predavanjima i radionicama valja istaknuti predstavljanje istraživanja kolega sa Sveučilišta u Osijeku pod naslovom „Book buying habits of Croatian citizens“ čiji su autori: Petar Matusina, Jure Žilić i Sanjica Faletar Tanacković. U radu su prikazali provedeno istraživanje u obliku ankete u kojoj su ispitali stanovnike s područja Slavonije o navikama kupovanja knjiga.

Uz događanja na samom simpoziju, organizatori su za posjetitelje omogućili razna društvena događanja, poput posjeta muzejima, gala večeru, obilazak grada, klizanje, pub kviz, itd. Organizacija samog simpozija i društvenih događanja je uključila mnoge studente osječkog sveučilišta pa smo imali priliku pobliže ih upoznati.

Svake godine se na zatvaranju simpozija dodijele nagrade za najbolje izlaganje, najbolju radionicu, poster te „BOBCAT of the Year“, nagrada koju dodjeljuje EUCLID pod čijim se pokroviteljstvom odvija BOBCATSSS konferencija. Glasove su davali sudionici simpozija putem evaluacijskih listića, a najboljima su proglašeni sljedeći:

  • najbolje izlaganje: pozvana predavačica Milijana Mičunović s Filozofskog fakulteta u Osijeku, održanog pod naslovom „New industrial revolution, emerging technologies and information institutions: is there a roadmap to the future?“,
  • najbolja radionica: Núria Toneu Llobet, Joost Verberne, Wei Jen Chou i Chia Ling Lee na temu privatnosti u pametnim domovima održana pod naslovom „Say goodbye to your privacy? A workshop on online privacy in Smart Homes and how to prevent your data from being leaked“
  • najbolji poster: Sonia Camarasa Sola, Robert Mokhtari Marmol i Laura Garcia Piqué s temom životinja u knjižnici pod naslovom „Animals in the library: the benefits of bring them at the library“.
  •  „Bobcat of the Year“ – godišnja EUCLID-ova nagrada dodijeljena je umirovljenoj profesorici sa Sveučilišta u Zadru, ali i osnivačici studija knjižničarstva u Osijeku i u Zadru, profesorici Tatjani Aparac-Jelušić.

Sljedeće godine održava se 28. po redu BOBCATSSS simpozij u organizaciji Sveučilišta Paris-Est Marne-la-Vallée iz Francuske i Sveučilišta knjižničarstva i informacijskih tehnologija iz Sofije, Bugarska. Dakle, BOBCATSSS 2020 održava se nadomak Pariza, pa počnite pripremati radove! Odlazak u Osijek na BOBCATSSS 2019 financirao je Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru kojem se ovim putem zahvaljujemo!