Odjel za informacijske znanosti

Sastanak prof. Johan Rooryck s predstavnicima Hrvatske zaklade za znanost, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sveučilišta u Zagrebu

Prof. Johan Rooryck sa Sveučilišta u Leuvenu, boravio je dva dana u Hrvatskoj na poziv naše profesorice Jadranke Stojanovski, koja je ujedno i nacionalna kontakt osoba za otvoreni pristup znanstvenim informacijama pri EK. Kao ambasador Plana S, inicijative najvažnijih europskih financijera znanstvenih istraživanja kojom se želi ostvariti otvoreni pristup svim znanstvenim publikacijama od 1.1.2021., prof. Rooryck je održao 14. i 15.11.2019. važne sastanke s predstavnicima Hrvatske zaklade za znanost, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sveučilišta u Zagrebu.

Brojne inicijative otvorenosti u Hrvatskoj rezultirale su izgradnjom otvorenih informacijskih servisa, prisutne su više od dvadeset godina, pri čemu se zadnjih godina intenzivnije radilo na osiguravanju otvorene istraživačke infrastrukture. Odgovarajuće formalne politike otvorenog pristupa i otvorene znanosti koje još uvijek nedostaju bile bi presudan poticaj u postizanju otvorene znanosti u Hrvatskoj. Razgovori s prof. Rooryckom bili su prvenstveno usmjereni na moguće pridruživanje Hrvatske zaklade za znanost cOAlition S, koja već okuplja sve najveće europske financijere. Drugi dio razgovora bio je vezan uz ugovore s velikim izdavačima koji bi morali, pored drugih pogodnosti za znanstvenu zajednicu, uključivati i mogućnost objavljivanja u otvorenom pristupu za hrvatske znanstvenike, bez povećanja postojećih cijena pretplate. Tzv. "transformativni ugovori" postali su standard ugovora s velikim izdavačima koji osigurava otvoreni pristup, bez obzira radi li se o "read and publish" ili "publish or read" modelu.

Iako je bio planiran i posjet Sveučilištu u Zadru, zbog kratkoće raspoloživog vremena ovaj puta to nije bilo moguće. No, prof. Rooryck će gotovo sigurno prisustvovati PUBMET2020 konferenciji u rujnu slijedeće godine, kada će biti nova prilika za razgovore s upravom Sveučilišta u Zadru i našim studentima. Bogato iskustvo prof. Roorycka bilo nam je dragocjeno  i nadamo se budućim susretima, kao i pridruživanju Hrvatske europskim trendovima u razvoju znanstvene komunikacije.