Odjel za informacijske znanosti

Odjel za informacijske znanosti na Festivalu znanosti - 16. do 21. travnja

Odjel za informacijske znanosti na Festivalu znanosti - 16. do 21. travnja

Ovogodišnji Festival znanosti odvija se od 16. do 21. travnja. Na festivalu sudjeluje troje djelatnika Odjela za informacijske znanosti:

  • doc. dr.sc. Marijana Tomić: radionica - Vodeni znakovi zadarskih rukopisa: što sve otkriva i sakriva najstarija pisana baština (utorak 17. travnja u 12:20h, Osnovna škola Sveti Filip i Jakov). Izvođači: Laura Grzunov, Jelena Šatalić Krstić, Žana Bobić, Marijana Tomić, Ivica Vigato
  • doc. dr.sc. Josip Ćirić: predavanje - 80 godina „Rata svjetova“ – otkriće koje ne želimo? (četvrtak 19. travnja u 19:30h, Sveučilište u Zadru, Knjižnica Novi kampus)
  • dr.sc. Mirko Duić: predavanje - Otkrića iz filmova pod svjetlima reflektora (četvrtak 19. travnja u 19:30h, Sveučilište u Zadru, Knjižnica Novi kampus)

Pozivamo vas da posjetite ova predavanja i radionicu.

Cijeli program festivala se nalazi na sljedećoj web stranici: http://www.festivalznanosti.hr/2018/grad/zadar/2018-04-16

 


 

Detaljniji podaci o aktivnostima:

 

doc. dr. sc.Marijana Tomić

Vrsta događaja: Radionica - Vodeni znakovi zadarskih rukopisa: što sve otkriva i sakriva najstarija pisana baština


Odjel(i): Odjel za informacijske znanosti, Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja
Datum i vrijeme: utorak, 17. travnja 2018. u 12:20h
Mjesto: Osnovna škola Sveti Filip i Jakov

aldusVoditeljica: Marijana Tomić
Izvođači: Laura Grzunov, Jelena Šatalić Krstić, Žana Bobić, Marijana Tomić, Ivica Vigato

Radionica se organizira u sklopu projekta Digitalizacija, bibliografska obrada i istraživanje tekstova zadarsko-šibenskog područja iz razdoblja do kraja 19. st. pisanih glagoljicom, bosančicom i latinicom (skraćeno Pisana baština) (Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i Vestigia institut za istraživanje rukopisa Sveučilišta u Grazu, Austrija). Projekt je usmjeren na digitalizaciju najstarije zadarske i šibenske pisane baštine kako bi se učinila dostupnom za daljnja istraživanja, ali i prezentirala javnosti i koristila u znanstvene, edukativne, promotivne, turističke i druge svrhe.
Događanje je podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu planira se održati predavanje namijenjeno nastavnicima osnovnih škola zadarskog područja, prvenstveno učiteljima
razredne nastave, povijesti, hrvatskog jezika, likovne kulture i drugim zainteresiranima, u kojem bi se predstavili prvi rezultati projekta digitalizacije Pisana baština, i to rezultati digitalizacije rukopisa i digitalizacije vodenih znakova, te ih se potaknulo na korištenje portala Pisana baština i uopće građe koja se čuva u baštinskim ustanovama u nastavi, kako bi se djeca senzibilizirala za pitanja kulturne baštine i shvatila mogućnosti koje primarni znanstveni izvori pružaju u poznavanju kulture i povijesti određenog područja.
Drugi dio događanja obuhvaća radionica cilj koje je upoznati učenike s pojmovima rukopisnih kodeksa te vodenih znakova na papiru, načina i metoda pronalaska tih vodenih znakova i značenja koje vodeni znakovi imaju pri interpretaciji kulturnih, povijesnih, ekonomskih i drugih okolnosti u kojima su nastajali rukopisi zadarskog područja.
Dodatno, učenicima bi se predstavio projekt Pisana baština, posebno dio koji se bavi digitalizacijom i katalogizacijom vodenih znakova, u cilju da kroz njegovu praktičnu i atraktivnu dionicu upoznaju jedan međunarodni znanstveni projekt. Učenici će imati priliku naučiti načine pronalaska vodenih znakova unutar rukopisa te načina na koji se vodeni znakovi mjere, digitaliziraju i opisuju u bazi podataka. Učenici će kroz rad u grupama dobiti zadatke opisa vodenih znakova, pogađajući motive od kojih se znakovi sastoje.
U posljednjem dijelu radionice učenici će uz pomoć papira i olovke osmisliti svoj filigranski projekt, odgovarajući na pitanje: Kada biste vi bili proizvođač papira, koji biste vodeni znak upotrijebili? Cilj zadatka jest da djeca osmisle svoj vodeni znak, te na kreativan način promišljaju o kulturnoj baštini i njezinim obilježjima.


doc. dr. sc. Josip Ćirić

Vrsta događaja: Predavanje - 80 godina „Rata svjetova“ - otkriće koje ne želimo?

Datum i vrijeme: četvrtak, 19. travnja 2018. u 19:30h
Mjesto: Sveučilište u Zadru, Knjižnica Novi kampus, Zadar, Ulica dr. Franje Tuđmana 41i

Na Noć vještica 2018. bit će punih 80 godina od emitiranja kultne radio-drame „Rat svjetova“. Radio-adaptaciju klasičnog romana Herberta Georgea Wellsa režirao je budući kultni filmaš, Orson Welles. U sjeni nadolazećeg rata, invazija Marsijanaca na Sjedinjene Države zvučala je prilično uvjerljivo. Zloglasnoj reputaciji adaptacije je pomogla i novinska kampanja usmjerena protiv konkurentskog medija.
Otkriće vanzemaljskog života i susret s njime mogu predstavljati otkriće koje ne želimo. Hoće li svemirski putnici biti dobronamjerni i prosvjećeni ili ćemo uživo promatrati neki od loših B filmova iz '50ih o invaziji? U predavanju ćemo imati prilike upoznati se s nekim klasičnim djelima znanstvene fikcije koja se bave pitanjem prvog kontakta, što on znači za ljudsku civilizaciju i kakve sve promjene izaziva – od preispitivanja politike, filozofije, religije. Predstavit će se i neka zanimljiva empirijska istraživanja o percepciji prvog kontakta.


dr. sc. Mirko Duić

Vrsta događaja: Predavanje - Otkrića iz filmova pod svjetlima reflektora

Datum i vrijeme: četvrtak, 19. travnja 2018. u 19:30h
Mjesto: Sveučilište u Zadru, Knjižnica Novi kampus, Zadar, Ulica dr. Franje Tuđmana 41i

U raznim aspektima filma npr. u radnji, kostimografiji i scenografiji, prisutni su predmeti, ponašanja, stilovi, koji osim što imaju određenu filmsku ulogu, ujedno predstavljaju otkrića iz različitih perioda. Ponekad su ova otkrića nastala puno vremena prije snimanja filma u kojem se pojavljuju. Ponekad se premijerno otkrivaju u filmu. Otkrića prisutna u filmovima mogu igrati bitnu ulogu za filmsku radnju, ali također mogu imati sporednu ulogu statiste iz drugog plana koji je bitan, no ne i presudan objekt pažnje. Gledatelj može biti već dugo naviknut na u filmu prikazano otkriće pa ga ni ne primjećivati kao otkriće, već kao manje-više bitan sastojak filmske radnje ili scene.
U ovom predavanju će biti prikazan upravo ovaj manje uočljiv aspekt sedme umjetnosti: prisutnost u filmovima otkrića iz različitih perioda, krajeva i situacija, prisutnost malih i revolucionarnih otkrića kao što su telefon, kameni kotač, punk ili jahanje. Uz prikazane filmske scene koje sadrže otkrića, posjetitelji će doznati poučne i zanimljive podatke o tim otkrićima. Prikazane scene bit će vrlo kratke, često intrigantnog sadržaja, u formi gif datoteka.