Odjel za informacijske znanosti

Izdavačka platforma Morepress

Izdavačka platforma Morepress

Sveučilište u Zadru pokrenulo je izdavačku platformu Morepress (http://morepress.unizd.hr/), koja predstavlja ogranak izdavačke djelatnosti Sveučilišta u Zadru usmjeren na inovativno stvaranje i diseminaciju digitalnih znanstvenih, nastavnih i stručnih publikacija u otvorenom pristupu sveučilišnih odjela i znanstveno-istraživačkih centara.

Svrha Morepress-a je unaprijediti izdavačku djelatnost Sveučilišta korištenjem naprednih digitalnih tehnologija usmjerenih na proces prikupljanja, stvaranja, uređivanja i prijenosa otvorenih sadržaja, te aktivno doprinositi predstavljanju hrvatske znanosti i kulture u mrežnom okružju. Cilj Morepress-a je razviti nova ili prilagoditi postojeća tehnološka rješenja usmjerena na objedinjavanje i prijenos velike količine digitaliziranih sadržaja i sadržaja izvorno nastalih u digitalnom obliku unutar jedinstvenog mrežnog sjedišta.

Morepress su razvili doc. dr. sc. Franjo Pehar, dr. sc. Tomislav Jakopec i Jakov M. Vežić, mag. bibl. uz koordinaciju Ureda za izdavaštvo (Ivana Morić-Filipović, mag. bibl.) i veliku pomoć studenata s Odjela za informacijske znanosti.

Više o Morepress-u možete pročitati na http://morepress.unizd.hr/index.php/index/about

Morepress je trenutno još uvijek u fazi razvoja, otvorena beta verzija, što znači da primamo komentare i sugestije na sljedeću adresu e-pošte: morepress@unizd.hr