Odjel za informacijske znanosti

Kakve tajne skriva knjižnica Sv. Mihovila u Zadru

Piše: Ante Rogić

(članak je objavljen u Zadarskom listu, 9.5.2016. LINK)

Kada se fra Miroslav Barun vratio iz Njemačke u samostan  Sv. Mihovila u Zadru, mislio je da dolazi u mirovinu. No za fratre  očigledno nema mirovine, budući da ga je kod Četiri kantuna dočekao  pravi posao. Naime, nakon uređenja dijela samostana, došao je red da  se posveti i pisanoj riječi. Rijetko tko zna koliko blago knjiga krije samostan Sv. Mihovila, a sve dosad to nisu znali ni sami fratri. Upravo  zbog toga se i pristupilo uređenju knjižnice.

Govoreći o knjigama iz ovog samostana ovaj fratar je rekao kako je  njegov brat fra Ante Badurina, koji inače jako voli i dobro poznaje knjige, mislio kako bi bilo dobro u tom prostoru izgraditi knjižnicu.

- Odgovorio sam mu kako će s vremenom u našem samostanu prostora biti sve više, a fratara sve manje, zbog čega bi bilo skupo graditi  novu zgradu. Knjiga je bilo u svim dijelovima samostana, tako da  se  pristupilo uređenju ovog prostora. Očistilo se od svega što ovdje ne pripada, a  nabavili smo i osam regala, za 130 dužnih metara knjiga. Tako  smo vidjeli kako u samostanu za njih imamo prostor za sljedećih desetak godina, prisjeća se fra Miroslav početaka sređivanja te knjižnice.

Surađuju sa Sveučilištem

Budući da je jedan od fratara bio na studiju s Marijanom Tomić s  Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, došlo se na ideju  uređenja inventara, odnosno sastavljanja kataloga. Prije toga je fra Jozo  Živković s Krka, koji je već uredio nekoliko knjižnica, s još jednim fratrom kroz petnaestak dana uredio knjige po policama ovog zadarskog  samostana, pri čemu je definirano gdje koja knjiga stoji. Staru građu iz  razdoblja do 1835. godine je popisala Nacionalna i sveučilišna knjižnica  iz Zagreba, a nakon toga u njihovu knjižnicu dolaze stručnjaci s Odjela  za informacijske znanosti.

- Naš posao je napraviti katalog nove građe i inventarnu knjigu. Ona  već postoji, no napravit će se nova. Kod takvog posla nam je najvažniji  početak, međusobno povjerenje, budući da ulazimo u privatnu knjižnicu. Sveučilište u Zadru je prepoznalo projekt kao nešto vrijedno za cijelu zajednicu, omogućilo nam je bazu, troškovi uvođenja koje su inače  jako veliki. Samostan nam je dopustio da uvedemo studente, što nam  je jako važno, budući da je riječ o knjižnici zatvorenog tipa, kazuje nam  dr. sc. Marijana Tomić.

Sveučilišna knjižnica je omogućila da na projektu radi Marijana Mazul, a uz nju na unošenju u katalog i sređivanju inventara rade studentice Mihaela Andžić i Matea Kotarac.

Izradit će i on line katalog

- Važno nam je da se studenti upoznaju, da nauče kako prilaziti  obradi tih knjiga. Ovdje je otprilike dvadeset tisuća knjiga i to bez časopisa, tako da se cijeli posao tek zahuktava. Mi smo sveučilište i na ovaj  način želimo zakoračiti u zajednicu. Sva građa će se naposlijetku moći  pronaći preko on line kataloga, navodi dr. Tomić.

Fra Miroslav je, pak, izrazio zadovoljstvo što su mogli primiti studente i što će sva građa napokon biti dostupna javnosti. Ta građa je i dosad  bila dostupna, ali će on line katalog zasigurno doprinijeti većem interesu, a kako navodi dr. Tomić, i većoj mogućnosti istraživanja za profesore sa Sveučilišta.

Projekt je krenuo, a nakon što su Mihaela i Matea probile led i napravile početni, vrlo važan posao, trebali bi se priključiti i ostali studenti,  što kroz praksu, što volontiranjem.

- Htjele bismo se zahvaliti Odjelu, kao i fratrima iz samostana Sv.  Mihovila, napose fra Miroslavu, koji nas često obilazi i spreman je pomoći što god treba. Raditi na ovakvom projektu je svakako zanimljivo,  kaže nam Matea Kotaraca, dodajući kako se  često  dogodi da ih neka  knjiga jako zainteresira, pa onda zastanu kod nje.